Tips for stressmestring

  1. Bli kjent med din egen stressreaksjon. Når blir du stresset, hvor ofte er du stresset og hvor kjenner du stresset i kroppen din?
  2. Bli kjent med tankene dine. Det er ingen ting som stresser oss mer enn tankene våre. Vi har mellom 10.000 -90.000 tanker i døgnet. De fleste av disse er automatiserte og ubevisste. Mange går rundt og tror på det de tenker, men dette er jo bare noe hjernen din holder på med – Nyrene dine produserer urin, og hjernen din produserer tanker, slik er det bare. Viktig å være klar over at du er verken din urin eller dine tanker!  Det å bruke tid på refleksjon og løse utfordringer er bra, men mye av tenkingen og bekymringen er på ting man ikke får gjort noe med.  Dette punktet er det mange som synes er veldig utfordrende å få til, da kan det være svært nyttig og få litt hjelp. Det blir ingen forandring før du er bevisst på hvilke tanker som utløser og opprettholder stress,  hvilke negative tanker og uhensiktsmessige følelser du har.
  3. Bli kjent med pusten din – dette er kanskje det aller viktigste du kan gjøre for deg selv. Det å ha oppmerksomhet på pusten din vil gjøre at du jobber med punkter i hjernen din som stimulerer det parasympatiske nervesystemet/bremsen. Merker du at du puster helt øverst i brystet, da er det lurt og ta 4 dype rolige pust helt ned i magen hvor du har oppmerksomheten på pusten din og bevegelsen.
  4. Bli kjent med hjernen din. Hva som skjer når du stresser og hva du kan gjøre for å trene hjernen.  Det viktigste er å vite at din hjerne ikke vet forskjell på en reell fare eller en tullete tanke på at du er redd ett eller annet. Hjernen sender de samme signalene ned til din kropp og alarmen går! Lær deg å trene hjernen slik at du blir mer skjerpet, får bedre konsentrasjon, hukommelse, takknemlighet og tilstedeværelse.
  5. Du må ha en god balanse mellom aktivitet og hvile. Tenk på de topptrente i idretten. De bruker nesten like mye tid på hvile som trening – fordi dette er viktig. Hvordan lader du deg opp? Søvn, meditasjon og hvile? Har du nok eller for lite aktivitet ? Hvordan ser din balansevekt ut?
  6. Kvitt deg med dårlig samvittighet – dette er bare energitappende og øker stressnivået i kroppen din.
  7. Bli også kjent med dine energilekkasjer – hva tapper deg for krefter, og hva kan du gjøre noe med?
  8. Vær alltid forberedt, planlegg og skriv lister både på jobb og privat. Deleger og prioriter det du kan.
  9. Lær deg å si nei. Gi litt mer F (ref. Per Fugleli).
  10. Sørg for å ha humor og glede i livet ditt – husk du er bra nok som du er!

PS! Ikke tro at du slapper av med hjernen din når du ser på tv, data eller skråler på mobilen. Nei, da jobber hjernen din på høygir for å få med seg alt som skjer. Sørg for å ta pauser fra disse mediene, slik at din hjerne får litt hvile.