Hvordan holde på kjærligheten?

Hvordan skal man greie å holde på kjærligheten når utfordringene blir for store?
Et vennepar av meg fikk sitt første barn, og barnet var sykt. Min venninne fortalte at hennes manns drøm om å komme hjem til en glad kone, en harmonisk liten pjokk og middag på bordet gikk i tusen knas. Det som møtte ham når han kom innenfor døren var en nybakt mor som hadde en liten baby som gråt og gråt hele dagen; hun var desperat og utmattet av mangel på søvn og hvile, og var på randen av hysterisk anfall.
Hvis de to ferske foreldrene skulle basert ekteskapet på følelser de hadde overfor hverandre i denne tiden, ville de raskt vært skilt. Det å bli foreldre var noe helt annet enn de hadde forestilt seg, og de skjønte at de ble nødt til å sette sine egne behov til side. Men hva hadde de egentlig behov for?
De bestemte seg for å snakke sammen om det, prøve å få satt ord på hvilke følelser og forventninger hver av dem hadde. Det ble til stor hjelp for dem begge. De lærte å forstå både seg selv og den andre mye bedre, og de kunne rette all fokus mot å komme seg gjennom dagene og ta best vare på barnet. De fikk innhentet litt hjelp utenfra både av venner og familie. De trengte avlastning innimellom og bare det å kunne få sove ble viktig. Den slitsomme perioden ble veldig lærerik for dem; de er fortsatt sammen, barnet ble friskt og de har nå fått sitt tredje barn!

Det er rett og slett uvurderlig hjelp å snakke sammen om hvor skoen trykker, men det kan også være fryktelig vanskelig å komme i gang selv. Heldigvis finnes det god hjelp å få, noe min mann og jeg fikk øynene opp for da han fikk kreftdiagnosen for andre gang. Den første gangen ønsket han ikke å prate om det, og jeg på min side var livredd og torde ikke spørre. Bare ordet kreft gjør noe med en (dette var for en del år tilbake), det setter i gang noen innvendige følelser. Alle kjenner vi jo noen som har hatt kreft – noen dør det er slik det er. Like viktig er det også å vite at man i dag har kommet veldig langt når det gjelder helbredelse og mange blir helt friske. Den andre gangen kreftdiagnosen kom, slet vi mye i forholdet – det var forferdelig tungt. Heldigvis kontaktet vi Kreftforeningen og fikk en god samtale. Det hjalp oss veldig, og gjorde at vi lettere kunne takle situasjonen vi var i. Min man er i dag kreftfri. Det å kunne prate med andre i samme situasjon som deg eller som har erfaring – er god anvendt tid.

Noen gode råd jeg anbefaler er:

Avklar forventninger – aksepter hverandres følelser – gi forholdet tid – snakk med hverandre – ikke vær redd for å be om hjelp.

Blogg innlegget er fra boken «Fyrtårnet – Veien til god arbeidshelse»
Mona Steenberg Gran

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *