Popcorn hjerne eller stille i fjøset?

Mine kursdeltakere vet godt hva jeg prater om når jeg spør ”hadde du popcorn hjerne eller var det stille i fjøset?” Men du har kanskje ikke hørt om disse uttrykkene før? La meg forklare.

Her er en modell som Maria, en tidligere kursdeltaker, ga til meg siste kurskveld. Den viser popkorn som skal illustrere hjernen vår som holder på en vektstang. Hjernen trener. Jeg synes den var så fin, Maria er utrolig kreativ. Men en ting hun fortalte var at den kreative siden hennes hadde vært borte i mange år, men i løpet av kurset så skjedde det noe. Hun fikk lyst til å lage ting igjen, hun følte glede og sansene var påkoblet på en helt annen måte. Slike historier bare viser det forskningen sier.

trening av hjernen

Hjernen vår er fantastisk . Vi kan gruble og tenke både i framtid og fortid. Vi kan lære av tidligere erfaringer, og vi kan planlegge og sette mål framover i tid. Dette er positivt, men det kan også hemme oss.

Se neste tegning:

tegning-vedr-mindfulness

Den viser en mann og en hund som er ute og går tur. Hunden er i nuet – det vil si at den både lukter og ser. Den kjenner varmen, ser trærne og lukter det den lukter.

Mens mannen på bilde ikke egentlig enser noe annet enn det som kverner i hodet. Han merker kanskje ikke at solen varmer spesielt og at det lukter skog og frisk luft. Dette behøver ikke å være et problem, det kan jo hende at ved denne tenkingen så kommer det noe gode planer eller løsninger.

Men hvis denne mannen stadig tenker på fremtid/fortid og er mer på autopilot enn til stede i sitt liv; da blir det problemer. Da blir hjernen stresset og dette går utover kroppen, relasjoner og livet.

stress-i-hodet

Vi har ca. 70.000 tanker i løpet av en dag. Og forskning viser at  95% av de tankene har du hatt før og hele 85 % er bekymringer. Bekymringer som ofte ikke blir til noe, bare unødvendig støy.

Gjennom mine kurs i mindfulness så lærer deltakeren blant annet å meditere. De trener hjernen.

Vi sitter på vanlige stoler med hendene hvilene i fanget. Jeg guider. Jeg forteller at de skal lukke øynene, og ta kontakt med pusten. Det vil si at de skal kjenne på pusten som går ut og inn gjennom neseborene. Ved å gjøre dette, er hele oppmerksomheten på pusten, og tankene får ikke plass, men så kommer det en tanke og oppmerksomheten går til tanken og vekk fra pusten.

Det er i det punktet hvor vedkommende blir klar over tanken at han kan trekke oppmerksomheten tilbake til pusten i nesa. Dette er trening på oppmerksomheten.

Ofte sitter vi slik i 10 minutter.

I mindfulness så er det ikke noe mål om å ikke ha tanker –  om å stoppe tanker – forandre tanker – at det skal bli helt stille eller at det skal skje noe.

Nei, det hele går ut på at man skal bli oppmerksom på det som skjer. Og av og til er det popcorn i hjernen – det vil si at det er en drøss med tanker som sloss om å få oppmerksomhet. Mens andre ganger er det mer stille (stille i fjøset)– det er ikke så mange tanker som forstyrrer. Det er en annen ro.

Mange tror at de ikke får til å meditere fordi det sjelden er ro i hodet, men alle får til å meditere. Kunsten er å bare legge merke til det som skjer uten å gi tankene oppmerksomhet. Noen ganger er det popcorn og andre ganger er det stille i fjøset.

Teknikken er enkel, men likevel vanskelig. Det er flere aspekter ved denne treningsformen blant annet på hvordan du skal møte tankene. Men dette skal jeg skrive mer om i en annen blogg.

Forskning sier at 10 minutter daglig trening i 8 uker er nok til at hjernen endrer struktur.

Det er det samme som å gå på treningsstudio – trening av en muskel – det er ferskvare – slutter du å trene er du tilbake til start.

Har du lyst til å lære mer – ta kontakt nye kurs begynner om ikke lenge. Både online-kurs og live kurs.

poppkorn-hvite

Ha en fin uke med eller uten popcorn 🙂

Klem

 

Din mentale trener

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *