Sliter du med å føle deg god nok? Få mine 10 tips for bedre selvfølelse

På mindfulness-kurset som jeg hadde denne uken, kom det frem hvor vanskelig det var å ha god selvfølelse. Selv med en alder på mellom 30 og 55 år, var alle enige om at det er utfordrende.

En av kursdeltakeren fortalte ”jeg har strevd med svært liten selvfølelse i hele mitt liv, da jeg fikk barn var jeg spesielt opptatt av at de ikke skulle bli som meg. Men vet du hva, min datter er 5 ganger så ille som det jeg er– og dette er et utrolig stort problem” ”Mona, har du noen råd?”

Programmet var fullt, men jeg lovte å komme tilbake til de med noe mer konkret i løpet av uken. Men siden jeg tror at det er flere enn mine kursdeltakere som har denne utfordringen så deler jeg dette innlegget med dere, håper den kan være til nytte. Men først hva er tegnene på lav selvfølelse?

Tegn på lav selvfølelse: (kilde: Mia Tørnblom boken Selvfølelse nå!) PS! Du behøver ikke å ha alle punktene…

 • Du er sjalu.
 • Du lar deg styre av engstelse.
 • Du er overdrevent selvopptatt.
 • Du ser ned på og prater stygt om andre.
 • Du føler deg stygg og tror at alt blir perfekt bare du blir litt penere.
 • Du føler deg som en bløff og at tror du snart vil bli avslørt.
 • Du gjør ting for å vise andre at du kan, i stedet for å gjøre det du selv vil.
 • Du sammenlikner deg konstant med andre og føler deg bare vel så lenge ingen andre er bedre.
 • Du føler deg aldri god nok

Det fine er at det går an å trene for å få bedre selvfølelse – her er  10 tips for bedre selvfølelse:

 1. Vit forskjell på selvfølelse og selvtillit

 Selvtillit er tro på egne prestasjoner – Selvtillit er hvilken verdi vi tillegger oss selv og hvilken tro vi har på oss selv i forhold til det vi gjør og får til.

 Selvfølelse er hvordan vi kjenner oss selv, selvinnsikt. Hvem vi er og hva vi står for. Verdien man ser i seg selv slik man ER. Bevisst sin egen verdi.

2. Tren på å bekrefte deg selv

 Hver kveld skriver du ned tre ting som du har gjort bra i løpet av dagen.

3. Ikke sammenlign deg med andre

Sammenlign deg heller med deg selv, og bli inspirert av andre. Men du skal aldri føle deg dårligere enn noen andre fordi de får noen ting bedre til.

4. Ta valg for egen skyld – ikke andres

Ved å gjøre det du selv vil enn å prestere for å imponere andre. God selvfølelse tillater deg å følge enge drømmer og ønsker.

5. Lev som du lærer

Gå gjennom dine egne normer og verdier. Hva er rett og riktig for deg? Gjør det du kan for å leve etter disse? Vær ærlig.

6. Vær glad i deg selv

Mange behandler seg selv ille. Du trenger å behandle deg selv som noen du bryr deg om.

7. Du duger!

Det er umoderne å kjenne seg utilstrekkelig. Slutt med det. Tenke heller at du er heldig og gjør så godt du kan, og det holder virkelig mål.

8. Frigjør deg fra skam og skyld

En riktig god selvfølelse får du ved å frigjøre deg fra å føle skam og skyld. Skriv ned det fæle du føler du har gjort på et papir og brenn det opp.

9. Lev nå!

Tren på å være her og nå (mindfulness) i stedet for å henge fast i det som er forbi, eller uroe deg for det som kommer i morgen. Bruk heller kreftene på å leve akkurat nå.

10. Stå opp

Veiskille er mange, og de krever mye av oss. Kjenn etter at det er DINE valg du tar – ikke andres. For å ha det godt på veien mot målene dine må du være bevisst på hva du tenker og mener. Kilde: Psykisk helse.

 

God selvfølelse kan trenes opp og det fine er at mine kursdeltakere melder om mye bedre selvfølelse etter at de har lært seg teknikkene med mindfulness. Som er trening av sinnet, trening på å være i nuet.

Ha en flott uke med god selvfølelse – sett det på agendaen – ta tak i ditt liv! Og har du barn eller ektefelle som også føler at dette er utfordrende så sett av tid sammen – hjelp hverandre -støtt hverandre. Sammen kan man få til utrolig mye! Lykke til.

 

 

 

 

 

Mona Steenberg Gran

Mental trener og mindfulness instruktør. Forfatter av boken Fyrtårnet – Veien til god arbeidshelse

2 kommentarer til “Sliter du med å føle deg god nok? Få mine 10 tips for bedre selvfølelse

 1. Jaha?Står nok ikke bra til med selvfølelsen min helller?Slik har det altid vært tror jeg, ?Jobber med saken men duverden så vanskelig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *