Spinn i vei her kommer jeg….

Spinning sto på timeplanen min denne uken. Det virket ikke så skummelt siden jeg hadde sittet på sykkelen flere ganger i løpet av sommeren. Jeg har også prøvd spinning før, men det er mange år siden. Jeg både gruet og gledet meg til å sette meg på sykkelen, husket plutselig hvor vondt jeg hadde i rumpa sist….

FOT4AB8

Har du prøvd spinning time? Hvis ikke skal jeg gi deg noen råd her.

  1. Ha med et lite håndkle, drikkeflaske og pulsbelte. Har du ikke spinningsko så bruk vanlige joggesko, det går greit. Anbefaler å kjøpe en sykkelbukse polstringen innlagt i disse buksene er super, du vil forstå hvorfor.
  2. Det er viktig at du både har spist (2-3 timer før) og drukket rikelig før du setter i gang. Å sykle på tom mage og lite væske er ikke så lurt. Du svetter noe voldsomt under en spinningtime og det å drikke både før, under og etter, er viktig for å opprettholde væskebalansen. Du vil nok bli overrasket over hvor mye du svetter (det ble i hvert fall jeg – jeg så ut som en våt katt!!)
  3. Møt opp litt før timen starter, og gi beskjed til instruktør at dette er nytt for deg. Du vil da få litt hjelp med å stille inn sykkelen slik at den passer deg og din kropp, dette er viktig.
  4. Både setet og rattet må stilles inn slik at du får mest utbytte av syklingen og unngår skader.
  5. Følg instruktøren. En god instruktør forteller og inspirerer underveis. I tillegg kan man følge med på tavla og se hvordan man ligger i forhold til puls og fremgang.
  6. Følg musikken – følg takten. Er du usikker se på instruktøren som sitter foran deg. Dette er en del av treningen og er det fengende musikk kan det hende at du glemmer at du trener. Det å følge takten i musikken gjør også at du kan trene litt hardere.
  7. På slutten av timen er det uttøyning, bli med på dette. Enkle tøyningsøvelser som er bra for kroppen.
  8. Helt til slutt evaluer. Noen få stikkord om hva som gikk bra og hva som ikke gjorde det – og hvorfor. Kanskje hadde du ikke restituert skikkelig siden forrige trening, kanskje startet du for hardt, manglet væske eller at sykkelen ikke var stilt inn korrekt. Hva vil du med treningen? Hvor er du på vei. Har du et mål? Hvor ofte skal du spinne? Minn deg selv på hva denne treningen gjør for deg – gir mer energi, bedre kondis og bedre forbrenning.

Valg av gir og motstand på sykkelen hva er lurt å vite:

Det er viktig å følge instruktøren med hensyn til hvilken motstand du skal ha på sykkelen når du spinner. De fleste sykler har et lite hjul som skal dreies mot høyre eller venstre, alt avhengig av om det skal være tyngre eller lettere.

FOTE7E6 Mona spinningstime

Ved å justere motstanden på sykkelen kan du holde riktig antall pedalomdreininger per minutt (rpm). Antall tråkk pr. minutt kalles kadens (dette var nytt for meg). Instruktøren ba meg trykke på en liten skjerm på sykkelen, her kom det opp antall kadens og gjennom timen fortalte han hvilken kadens den burde være på. Supert å følge med på. 100 til 120 rpm regnes for høy kadens, mens sykler du tyngre faller gjerne kadensen til 50-60 omdreininger pr minutt.

Det kan være en utfordring å få med seg alt, men det er bare å tenke at det kommer etter hvert, ingen er ekspert første gangen.

Du skal følge med på instruktøren, musikken, antall kadens og ikke minst pulsen din. Puh, kjenner jeg egentlig blir sliten bare av å skrive dette, men det går egentlig ganske greit når du deltar i timen.

Nivå puls

Puls – hvordan finne makspulsen:

Før snakket man om at makspuls er 220 minus egen alder. Men denne metoden er svært unøyaktig.

NTNU´s senter for hjertetrening, de har utviklet en ny formell som skal være mer nøyaktig. De tar i utgangspunkt i tallet 211.

Formelen er slik: Din egen alder x 0.64 – 211

På meg blir det 47 x 0.64 – 211 = 181

På den gamle måten ville (220 minus 47) = 173

Men ingen av disse utregningene passer for meg. Min maks puls er mye høyere, derfor anbefaler jeg at du får målt din makspuls. Husk at makspuls er individuelt og ingen mål om hvor godt trent du er.

Ta på pulsbelte og tren så hardt du kan – den høyeste pulsen du får er din makspuls. Få gjerne veiledning på treningssenter.

IMG_3424

Hvorfor er det viktig å vite hva din makspuls er:

Du vil få så mye mer utbytte av treningen ved å vite hva din makspuls er på. Ved å følge pulsen under treningen vet du også når du befinner deg i de ulike intensitets sonene. Du får svar på om du trener for hard og varmer opp riktig. Du kan få mer nøyaktig beregning av hvor mange kalorier du forbrenner på en økt. Og ikke minst du ser fremgang i treningen din mye enklere.

Det å trene med pulsklokke gir automatisk mer motivasjon spør du meg.

Jeg har nå hatt to spinningtimer og kan vel si at dette er veldig gøy. Høy musikk, tempo og det å være en del av en gruppe det passer for meg.

Anbefaler deg å prøve hvis du ikke har prøvd dette før. Jeg kommer igjen – det er sikkert 🙂

Lykke til sier jeg til deg og til meg!
Mona rød kjole vindu 1

Mona Steenberg Gran

Mental trener som prøver seg på treningsstudio

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *