Jeg er en sterk kvinne i en svak kropp!

Sist søndag kom jeg med fly fra en liten mini ferie – Dette var dager fylt med moro, latter, vennskap og gode samtaler. Hadde noen spurt meg da hvordan har du det nå på en skala fra 1 til 10 hadde mitt svar vært 10++. Alt var perfekt! Jeg var fylt med takknemlighet og kjærlighet på vei hjemover, og tenkte at bedre kan man virkelig ikke ha det.

På fly hjemover var det nok noen som var forkjølet, og det kombinasjonen med aircondition gjorde at jeg ble syk. Det startet med tett nese og verking i kroppen.
Forkjølelse er da ikke noe farlig tenker du kanskje nå, nei det er ikke det. Men jeg lever med en kronisk lungesykdom og en forkjølelse hos meg fører ofte til at lungene mine ikke trives.

Fra å kunne danse hele natten på lørdag, har jeg vanskeligheter med å gå opp en trapp på tirsdag. Har på en måte ikke oksygen nok, jeg puster og peser for alt jeg gjør, og jeg ønsker bare å sove. Nå er livet mitt langt under 10!

Legen min har gitt meg et apparat og en plan jeg følger. Et måle-apparat som forteller hvordan pusten min er – gult; begynn å øke medisiner – gult/rødt; begynn med antibiotika (dette må jeg alltid ha med meg) og rødt; ring ambulanse. I løpet av livet har det vært flere ambulanseturer og langvarige sykehusopphold – lunger er viktig, uten luft lever man ikke.

Det er da litt interessant at jeg jobber som mental trener og mindfulness-instruktør – der pust er et viktig verktøy. Og kan jeg ikke bare tenke meg frisk? Jeg kommer tilbake til dette.

Hvorfor skriver jeg om sykdom nå? La det være helt klart jeg skriver ikke dette for å få medlidenhet. Jeg skriver for at muligens noen kan lære av mine teknikker for å leve bedre med utfordringer. Jeg lever bra og har et meget godt liv. Jeg vil nå dele litt av mine erfaringer:

1. Akseptering

Det første jeg gjør er å akseptere at nå er jeg syk igjen. Jeg snakker til meg selv på en vennlig måte. Tenk på hvordan du ville ha snakket til en god venn, gjør det samme til deg selv.
Er du klar over at akseptering er det viktigste virkemiddelet for å få til endring i livet. Jeg har skrevet en del om dette i boken min Fyrtårnet – Veien til god arbeidshelse.
Jeg skal si deg at jeg har brukt utallige år på å ignorere kroppens signaler, jeg ville ikke akseptere at den ga meg så mange utfordringer – jeg strittet i mot og snakket til meg selv på en negativ og dømmende måte. Det førte ikke til noe bra og i 2009 gikk jeg på en gedigen smell som var langvarig og vond.

Det handler også om å akseptere følelsene som kommer. Noen ganger føler jeg livet er urettferdig. Er jeg lei meg så gråter jeg, er jeg trist, så er jeg det. Jeg tillater meg å ha de følelsene jeg har, samtidig vet jeg at de kun er kortvarige. Jeg vet også at om det er en trist dag i dag, så vil dagen i morgen bli bedre.

2. Lytte til kroppens signaler

Hva er det kroppen og hjernen trenger nå for å bli fort frisk? Jeg sover mye, men jeg ”truer” meg også til å gjøre ting. Den ene dagen støvsugde og vasket jeg gulvene. Den andre dagen var jeg ute og rakte litt løv. Og hver dag har jeg som mål å få frisk luft, gå en liten tur. Noen ganger er det nok å rusle i hagen, mens andre ganger kan jeg gå en lengre tur. Bevegelse og frisk luft er utrolig viktig.
Jeg tar også ekstra med vitaminer. Drikker te med ingefær, sitron og honning – ikke vet jeg om det hjelper, men føler at jeg gjør noe godt for kroppen min.
Jeg har stor respekt for denne kroppen. Om morgenen når jeg ser meg selv foran speilet så tenker jeg ”fy flate så fin du er, du er unik”. Jeg tenker at ”du har jammen meg vært med på mye opp og nedturer, og kommet sterkere ut av hver utfordring du har møtt” Og det mest fantastiske er at den også har laget to egne individer som nå er voksne – det er magisk det. Forstår ennå ikke helt hvordan et barn kan bli lagd inne i en kvinnekropp! Nok om det ☺
Når du leser dette tenk etter ”er du glad i kroppen din?” Greier du å si noe positivt om den? Hvis nei, er det noe du kan gjøre med dette? Kan du akseptere at du er god nok, selv om du ikke ligner på en eller annen modell?
Jeg har brukt lang tid på å akseptere kroppen min, og det å kunne si noe positivt om den har heller ikke vært lett. Men den fortjener det – du fortjener det. Du vil føle deg bedre.

3. Ikke for passiv…

Kroppen trenger å bevege seg. Denne balansegangen er viktig selv om kroppen egentlig bare vil sove så kan dette i verste fall føre til mer energitap. Evnen til å ta opp oksygen reduseres, og musklene svekkes.
En kropp som ikke brukes blir ytterligere svekket, og man kan bli sykere.
Hovedregelen er at kroppen ikke fornyer energi hvis det ikke kreves noe av den. Kroppen må brukes for å produsere energi.

Dette er informasjon som jeg ikke visste (faktisk er det kun noen få år siden jeg ble klar over viktigheten av dette). Før, når jeg ble lungesyk sov jeg gjennom hele dagen/natten – tenkte at det var det beste. I dag vet jeg at dette ikke er en noen god løsning. Jeg må bevege meg.

4. Avlyse avtaler og prioritere riktig
Dette kan være svært vanskelig, men en viktig del av balansen med å gjøre noe, og ikke for mye.
Jeg tok frem avtaleboken min og begynte å sende ut meldinger om flytting av avtaler. Uken måtte justeres litt, slik er det bare.
.
Når vi er slitne og syke er det lett å trekke seg tilbake og ikke delta i aktiviteter med andre.
Dette kan bli en vond sirkel. Mangel på ytre stimuli og opplevelser med andre mennesker kan føre til mer energimangel og nedstemthet – depresjon.
Hjernen vår trenger ytre påvirkninger/stimuli da får kroppen ny energi.
Min ytre stimuli denne uken var:
Et foredrag som jeg hørte på, så hadde jeg også selv 2 timer med mindfulness-kurs med kursdeltakere og en coaching-time med en megler.

Har lyst til å stoppe litt opp her og fortelle hva som skjedde. På foredraget var det mingling med andre i pausen. Det ble snakk om influensa og sykdom. Jeg lyttet. En dame fortalte en annen ”jeg forstår ikke dette med influensa-vaksine og sykdom” jeg har aldri hatt influensa jeg. Jeg tror dette ligger i hodet, tankene til folk” Jeg vurderte å gå inn i samtalen, men følte der og da det var feil setting. Pausen var også snart ferdig.

Hun forsto ikke, men kan vi som har en kronisk sykdom forvente at andre skal forstå? Hvordan kan de som aldri har vært syke forstå hva det går ut på? Jeg har akseptert for lenge siden at det kan være svært vanskelig for andre. Særlig for oss som har en ”usynlig” sykdom. Jeg bruker ikke energi på å forklare, den avgjørelsen har jeg tatt for lenge siden.

Så var det kvelden jeg skulle ha kurs/foredrag i to timer. Dagen hadde gått med til å takle smerter i lungene, ligge i senga og gå en liten tur. Kurset skulle jeg ha, jeg mobiliserte krefter og dro av sted. Kursdeltakerne satt klare når jeg kom, og idet jeg skal ta opp Macen min, oppdager jeg at den ikke var i veska, jeg må ha glemt den hjemme!.

Det ble latter da jeg som mindfuness instruktør ikke er mindful og glemmer å ta med kursopplegget. Dette har aldri skjedd før, men det fine med det er at de så at jeg var like rolig.

Jeg sa til meg selv at Mona du er god nok, du greier å formidle og levere på disse timene selv om du ikke har med deg stoffet på papir eller PowerPoint. Timene ble svært vellykket, det var en god stemning og mye latter.
Hadde dette skjedd for noen år siden hadde jeg vært super stresset, og ikke taklet det noe særlig bra. Jeg hadde snakket negativt til meg selv, vært flau og skamfull.

Slik er det ikke i dag. Det handler om å ikke ta seg selv så høytidelig, og samtidig ha tillit til at det meste ordner seg.

5. Tenk deg frisk….

Ja, går det an? Jeg er mental trener og kan mye om dette med tankenes kraft. Det jeg kan si med en gang er at Nei – du kan ikke tenke deg frisk fra en kreft sykdom eller andre sykdommer. Men du kan ved å bruke tankene på en mer hensiktsmessig måte lære deg å håndtere din sykdom slik at du har det bedre.

Det første jeg gjør er å akseptere, deretter snakker jeg vennlig til meg selv. Jeg vet også at selv om det er ille akkurat nå, vil det ikke vare evig. Alt forandrer seg, det er ingen ting som varer evig, verken en følelse (smerte, glede, forelskelse) eller noe annet – alt er i endring.
Det er også slik at hvis jeg setter jeg fokuset på smertene blir de bare enda verre. Jeg bruker meditasjon når smertene er sterke, dette hjelper.

Så er det å sette fokus på det jeg kan gjøre. Ikke bruke energi på det jeg ikke kan gjøre akkurat nå.

6. Realitetstesting og nyansering

Det finnes noen verktøy mot negative tanker og bekymringer som ofte kan komme når man blir syk. Det er også slik at når vi er stresset, slitne eller syke at vi ofte feilbedømmer situasjoner, og vi tar avgjørelser som gjør vondt verre.

Det første er å legge merke til tankene som kommer. Vær bevisst oppmerksom på tankene. Jeg bruker mye meditasjon og på den måten er jeg kjent med det som rører seg i hodet mitt.
Dette var jeg ikke for noen år siden, og negative tanker og bekymringer var dagligdagse og tok overhånd. En vond spiral som er vanskelig å komme ut av hvis man ikke er bevisst.

Jeg anbefaler alle som har mye bekymringer og negative tanker til å skrive de ned på et ark. Eller sette av en bestemt tid på døgnet eks. bekymringer det kan jeg ta kl. 19.00.

Hva er det du sier til deg selv, hvilke tanker er det som går igjen?
Når du får en oversikt over tankene dine (noen av de…du har ca. 70.000 tanker i løpet av et døgn, det sier seg selv at du ikke kan ha oversikt over alle. Det påstås at 95 % av tankene er tanker du har hatt før og det sies også at 85 % av tankene er bekymringer…)

Her er noen gode spørsmål du bør stille deg:

1. Hva er fakta? Hva er bevisene for at denne tanken stemmer?
2. Gjør denne tanken deg noe godt? Bygger den deg oppover eller nedover?
3. Se etter alternativer: Hvilke andre utfall er tenkelig?
4. Hva ville du sagt til din beste venn som tenkte slik?
5. Nyansering: Hvor stor er risikoen for at det skjer? På en skala fra 0 til 10?
6. Vurdere argumenter for og imot: Hva skulle konkret tilsi at den negative tanken er riktig, og hva er argumentene for dette? Hva ville et mer balansert syn være, som tar vare på flere betraktninger?
7. Problemløsning: Hva konkret kan jeg gjøre for å hjelpe meg selv i denne situasjonen og hvilke støttespillere har jeg?

Jeg har mange andre teknikker også, men velger å avslutte dette innlegget nå. Det ble langt nok, men du forstår sikkert at jeg brenner for å formidle om viktigheten av å være tilstede i livet ditt. Bli kjent med tankene dine. Mindfulness – meditasjon har gitt meg styrke og jeg anbefaler alle å ta dette inn i livet. Er du nysgjerrig på hva det er så sjekk gjerne min nettside www.arbeidshelse.net

Håper at dette ga deg som trenger det litt inspirasjon og motivasjon til å gjøre noe når livet er tungt.

Det er ikke sikkert alle rådene passer for deg, du vet nok best hva som passer for din kropp. Men gjør noe, ikke bli passiv. Gjør det beste ut av ditt liv – du vet ikke hvor lenge du har det. Lev i dag, finn noe å være takknemlig for.

Varme tanker

Mona

www.arbeidshelse.net
God arbeidshelse
(kilde: Energityvene av Berge, Dehli, Fjerstad og Fyrtårnet – veien til god arbeidshelse)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *